cookies

Modtag RSS

Blækpatroner & Toner

 

.

Tabel Liste

Sorter faldende

1-24 of 543

Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Om blækpatroner

En blækpatron er et hylster som kan indsættes i printerapparater og som indeholder blækket der bruges til printen. Blækpatroner fås i forskellige varianter: til farveprint, fotoprint og enkeltvise sorte patroner til tekstprint. Når blækpatronerne er indsat i printeren, tilsluttes de via en åbning til fordeling mellem tusindvis af dysserne på printeren. Blækket bliver overført til dysserne enten gennem opvarmning som får blækket til at ”boble”, eller ved at lade krystaller i blækket med elektrisitet som gør at de ændre form. Disse dysser skyder blækdråber ud, der har en diameter som er mindre end menneskehår. Dette gør at blækket kan gengive udprint i skarpe farver og fantastisk kvalitet. Dråberne kan placeres med en sådan præcision at der kan være helt op til 1440 gange 720 prikker indenfor mindre end 3 cm, og blækket kan blandes inden dråberne skydes ud, således at de forskellige farver præsenteres. Hvad der er vigtigt for printerblæk er, at det ikke skiller, kan modstå varme og lys, sætte sig ordentligt på papiret uden at klatte, og tørre hurtigt. I en normal Inkjet printer findes der 4 forskellige blækpatroner i hver sin farve: sort, cyan, magenta og gul. Den sorte bruges normalt kun til tekst, og meget lidt til farveprint, mens de tre andre bruges til alle opgaver. Det smarte ved blækket i Inkjet printere er, at det kan bruges på et væld af forskellige artikler. Du kan printe på forskellige tykkelser af papor og karton, tøj-printspapir, stof, lærreder, gennemsigtige ark eller CDer og DVDer. Mange Inkjet printere er nærmest kun dedikeret til farveprint, og er derfor ekstra gode til udprint af billeder. Enkelte har endda ekstra blækpatroner, hvor farverne i stedet kommer i lyseblå, magenta, cyan gul og lys magenta, hvilket giver et mere fotorealistisk udprint.


Originale og uoriginale blækpatroner

For at forstå forskellen mellem originale og uoriginale blækpatroner er det vigtigt at forstå hvad den enkelte er. Originale blækpatroner er patroner specielt designet til en model eller en serie af modeller af printere. Disse blækpatroner er fremstillet af samme firma som fremstiller printeren, og har derfor været igennem kvalitetskontrol. De er tilpasset printeren således at de fungerer bedst muligt. Det betyder, at kommer printeren fra Dell, så laver Dell også de originale blækpatroner til printeren. Uoriginale blækpatroner kan ses som kopier. De virker tit til flere forskellige mærker af printere, og flere serier. De er mere alsidige, men giver derfor normalt ikke den samme perfekte og  professionelle fornemmelse til udprintet. Uoriginale blækpatroner kom frem da de store firmaer havde monopol på markedet. Selvom de ikke er originale, mister du ikke garanti på printeren hvis den går i stykker mens der sidder uoriginale patroner i. Det er kun hvis det er patronernes skyld at printeren er gået i stykker, at du ikke længere har ret til garanti på printeren. Din garanti gælder altid hvis du bruger originale blækpatroner. Uoriginale blækpatroner findes til de fleste kendte mærker, såsom HP, Canon, Brother, Epson og Samsung. Deet vigtigste ved nyt køb af blækpatroner er, at sikre at de passer til din printer. Dette er altid sikret ved køb af originale blækpatroner, hvorimod uoriginale ikke altid passer til alle de modeller som de lover. Du bør derfor enten afprøve en enkelt uoriginal patron i din printer først, før du køber flere så du undgår problemer. 
Selvom blæk tit virker dyre end det burde, er det værd at vide hvad pengene går til. Udover produktionen og forsendelsen af produktet, går en stor del af prisen også til udvikling af fremtidens blæk. De store firmaer stræber altid efter at producere bedre, skarpere og mere kosteffektive blæktyper, hvor ”kopifirmaerne” blot sælger til produktionsprisen. Det tager tid og penge at skabe forbedring, og alle de typer af blæk som firmaerne producerer må som tidligere nævnt ikke skille efter lang tid uden brug og skal kunne klare et højt tryk og en høj temperatur.


Fordele ved blækprintere til billeder

Laserprintere er fantastiske til almindelige udprint af f.eks tekst og logoer, hvor deres hurtighed i udprintning ikke kan sammenlignes med en blækprinter. Udprintet er tørt så snart det er printet, og disse udprint er mere modstandsdygtige overfor vand. Da laserprinteren blev udbredt, var den både hurtigere til at printe og skarpere i kvaliteten af billeder, så den blev en stor konkurrent til blækprinteren. Dette satte gang i teknologien under Inkjet printeren, så da farveprintet udkom, kom det først til Inkjet. Da laserprinteren begyndte at printe i farver blev det hurtigt klart at den ikke kunne hamle op med skarpheden og glansen hos blækprinterne. At have flydende blæk der kan blandes efter behov viste sig at være en fordel over det tørre blækpulver i laserprinteren.Desuden er prisen på laserprintere højere end blækprintere, og de farvede patroner til laserprintere kan tit komme op i samme prisklasse som blækpatroner, nogle gange endda højere. Inkjet kommer som sagt også med flere farvemuligheder end laserprintere. De ekstra farver kommer i lysere toner som, for det blotte øje, får dråberne af dem til at virke mindre end de er, hvilket fremstår som et skarpere billede når det er færdigt. Det er også blevet endnu smartere at bruge Inkjet, da teknologien hele tiden bliver bedre. Du kan nu tage billeder med din mobil og sende direkte til printeren hvis de begge er online. Du kan også sende billederne over Bluetooth hvis du er indenfor rækkevidde. En af de største fordele ved blækprintere er, at de virker på et stort udvalg af forskellige typer printerpapir. Dette gør det muligt at få billeder udskrevet med ”glossy” overfladeeffekt, eller gøre dem ”matte”. Denne specielle type af papir er fremstillet til at give den flotteste billedkvalitet, som på ingen måde kan sammenlignes med almindelige udprint på normalt printerpapir. Kvaliteten af billeder kommer dog altid an på både brug af papir, type af printer og indstillinger af printeren. Ønsker du professionelle billeder i perfekt angivelse, bør du altid vælge en blækprinter til formålet, da en laserprinter i samme prisklasse med største sandsynlighed vil føre til et ringere resultat.


Historik

Blækpatroner indeholder blæk, som er en farvet væske der binder til papiret. Blæk og papir har en lang historie bag sig, og udviklingen fra den tidligste blæk og fjerpen til printerne som vi kender i dag, denne udvikling har taget flere tusinde år. Blæk har været kendt siden oldtiden, omkring 5700 år siden, hvor farverne sort og rød blev brugt i Kina og Egypten. Sort var en blanding af sod og vand, mens rød var en blanding af rust og vand. Det danske ord for blæk kommer fra det gamle, oldengelske ord ”blaec” som i dag kendes som ”black”, og betyder sort. Brug af blæk har i dens tidlige alder været en dyr og besværlig opgave. De første dokumenter blev skrevet på pergament, hvilket var lavet på behandlet dyreskind. Først i slutningen af 1600-tallet begyndte vi i Danmark at producere papir som vi kender det i dag. Derefter tog udviklingen fart, og boghandlere blev almindelige i gadebilledet. Da vi begyndte at få personlige computere i starten af 80’erne og 90’erne, begyndte det også at blive normalt at eje en printer. Lige siden har printere været en fast del af de flestes hverdag, både i hjemmet og på kontoret. Blæk blev også flittigt brugt i skrivemaskiner, hvor båndet i maskinen blev påført blæk, hvorefter forskellige udformede bogstaver blev presset ind i båndet for at trykke bogstaverne på papiret. De første rigtige printere kom kun med sort farve, og blev derfor brugt til sort/hvid billeder og tekst. Kendte firmaer som Canon, Epson og HP var de første mærker på markedet, og de har holdt godt fast i deres føring. I 2014 havde disse tre mærker en andel på 90 % af solgte Inkjet printere. Senere hen kom andre kendte mærker til, såsom Brother, Samsung og Dell.