cookies

Hvem opfandt papiret ? Få svaret her!

Papir er så grundlæggende en del af vore liv, at man næsten kan glemme, at der fandtes en tid, hvor det endnu ikke var opfundet. Det vides, at opskriften på papir blev udtænkt af den kinesiske Ts’ai Lun (der findes adskillige stavemåder for hans navn, der andre steder staves Cai Lun eller Tshai Lun).

Ts’ai Lun blev født i år 50 i byen Guiyang, som ligger i det sydlige Kina. Han var ansat ved kejserpaladsets afdeling for produktion af våben og instrumenter, og hans eksperimenter med papir blev katalyseret af, at man på den tid - omkring år 105 - oftest benyttede bambusstykker eller særlige silkestrimler kaldet chich til at skive på - noget, der var både dyrt (silke) og upraktisk (bambus). Ts’ai Luns eksperimenter gik på at omdanne materialer som bark, hamp, fiskenet og klude til noget, der var bedre at skrive på, lettere at transportere og billigere i omkostninger: Nemlig papir!

Ts’ai Luns opfindelse af opskriften på papir har gjort, at han står noteret I Michael H. Harts The 100 - a Ranking of the Most Influential Persons in History på en syvendeplads - det vil sige en rangering, der er højere end ellers priminente navne som Gutenberg, Einstein, Aristoteles og Galileo.

Selv i disse digitale tider kan der ikke være i tvivl om, at papir er en fuldstædig essentiel del af vores civilisation. Og selvom produktionsproceduren nok har ændret sig en del gennem tiden, er de grundlæggende teknikker, som rækker tilbage til Ts’ai Lun, stadig en del af fremstillinen af papir.

Men Ts’ai Lun var ikke kun en stor opfinder. Han var også heldig på den måde, at som ansat ved paladset havde adgang til kejseren. Dette betød, at han havde tilgang til de midler, der skulle til for at udforske og udfolde sin idés potentiale. Samtidig var der i kraft af hans position et grundlag for ham for at være i stand til at udbrede og videreføre sin opfindelse til resten af landet.

Her kan det bemærkes, at papiret muligvis har været opfundet andre steder før, hvor omstændighederne blot ikke har været de rette for opfindelsens udbredelse. Det allerældste stykke papir, som nogensinde er fundet, er således fra 179-41 før Kristus. Dette papirstykke er fundet i forbindelse med en arkæologisk udgravning i den kinesiske Gansu-provins.

Ts’ai Lun endte sine dage, da han i år 121, i forbindelse med et kejserskifte, blev involveret i en intrige. Ts’ai Lun blev kaldt for retten, men besluttede inden rettergangen at tage sit eget liv. Han iførte sig sine fineste klæder, tog gift og begik på den måde selvmord. Ts’ai Lun levede fra 50 til 121 og nåede heldigvis at opleve den anerkendelse, som fulgte oven på hans store opfindelse, inden sin død.

Ts’as store opfindelse blev først introduceret i Europa adskillige årtier senere, nemlig i det 12. århundrede. Fra da af fik papiret en vigtig rolle i udbredelsen af skolastikken.