cookies

Ny printer - Bliv kloger på hvad du skal vælge

Den er stadig ufattelig nødvendig, den gode gamle printer. Selv om samfundet stadig bliver mere og mere digitalt, så har de fleste stadig et printerbehov. Det kan være, at man tit printer dokumenter ud til at arbejde eller derhjemme, men det kan også være, at du er fotografen, der selv printer dine digitale fotos ud. Behovene er forskellige, og det afspejles også i det enorme udvalg af printere, der efterhånden findes i de mange butikker og webshops.

Vi vil med denne artikel gerne hjælpe dig med at få et overblik over markedet, for selv om det er stort og måske umuligt at beskrive på en side, så er der nogle helt grundlæggende ting, du skal være klar over, inden du køber en printer.

 

Laserprinter eller printer med blæk – hvad skal jeg vælge?

Lad os allerførst starte med at konkludere, at der helt overordnet findes to typer printere. Der er en printer, hvor udskriftsteknologien drives af noget, der hedder toner, denne printer kaldes en såkaldt laserprinter, og så er der en blækprinter drevet af klassiske blækpatroner.

Den førstnævnte type er kendetegnet ved, at de først og fremmest er en anelse dyrere at købe, men til gengæld er den meget økonomisk, hvis man printer i rigtig store mængder. Derfor er det ofte denne type printer, der står på virksomheders kontorer rundt omkring i landet, men den er selvfølgelig også installeret i rigtig mange private hjem, hvor man bare ofte skal bruge en printer.

                  To forskellige teknologier til to forskellige behov


Lad os åbne hjelmen og kigge nærmere på den: Teknologien i den er groft beskrevet sådan, at en tromle i maskinen lades med statisk elektricitet. Denne tromle triller hen over papiret og lægger et tryk af de mønstre, der skal udskrives. Når det er sket, sprøjtes der en slags støv ud over papiret. Dette støv kaldes toner, og det brændes simpelthen fast i papiret på de steder, hvor tromlen har markedet kort forinden. Det er en kort og hurtig teknisk proces, der foregår, og den sparer dig ikke alene for tid – den giver dig også et præcist og meget klinisk resultat.

Og så til den anden type printer. Blækprinteren bliver hyppigt kaldt en Inkjet-maskine, hvilket du hurtigt vil opdage, når du surfer rundt på nettet. Inkjet er altså ikke en producent – det er bare en blækprinter. Denne printer er den klassiske type med en teknologi baseret på en blækpatron, og den er i modsætning til laserprinteren forholdsvis billig at købe – som oftest i hvert fald. Til gengæld kan den være ret dyr i drift, hvis du for eksempel har behov for at lave mange print i sort og hvid. Patronerne skal skiftes oftere end en lasertoner skal, og en sort/hvid-udskrift koster tit markant mindre på en laser printer end en blækprinter.

 

Print meget med laser – print farver med blæk

Hvor laserprinteren altså leverer resultater med toner, så gør blækprinteren det med ioniseret blæk. I processen føres papiret under en tromle med blækket inden i. Under papiret er der en masse symboler, som udgør bogstaver, tegn og cifre. Denne plade er magnetisk, og det tiltrækker blækket, som præcist påføres papiret. Blækket står ofte noget mere klart end toner gør det.

Der er flere klare nuancer i blæk, og derfor er en blæk printer også et helt fantastisk redskab, når der skal printes i farver. Billeder og andre farvekrævende ting vil typisk stå klarere i blæk end i toner, og faktisk kan man købe blækprintere, som simpelthen er designet til at udskrive billeder.

Når du køber en printer, så er det også vigtigt at vælge det rigtige papir til den. Det kommer igen helt an på, hvilket behov du har. Billeder og farver fungerer for eksempel bedst på et stykke papir med en belægning, og hvis du skal lave en vigtig præsentation på arbejde, kan det måske være en fornuftig idé, at din præsentation står på et flot, skinnende og solidt stykke papir, som udstråler professionalisme. Samtidig er der papirtyper, der bare passer bedst til laserprintere, mens andre er bedst til blæk.

Dermed er der masser af overvejelser at gøre sig, inden man køber en ny printer.